Rzeźnie rolnicze można obecnie zakładać jak i prowadzić, na uproszczonych zasadach. Może to odbywa się na terenie gospodarstwa rolnego. Rolnicy, którzy chcą założyć własną rzeźnie o małej zdolności produkcyjnej mogą handlować w niej mięsem. Jednak nie ma tutaj pełnej swobody. Istnieją co do tego ścisłe przepisy. Jak one brzmią?Jakie są zasady funkcjonowania rzeźni rolniczych? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://www.ipo.pl/rzeznie-rolnicze-zasady-zakladania-i-korzystania-w-pigolce/
Zasady funkcjonowania małych rzeźni rolniczych
Istnieje prawo do uboju zwierząt utrzymywanych we własnym gospodarstwie, a także zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym usytuowana jest rzeźnia, lub w powiatach sąsiednich, które należą do innych podmiotów.
Przepisy dopuszczają także możliwość rozbioru mięsa, które zostało pozyskane pozyskanego ze zwierząt ubitych w rzeźniach rolniczych.
Dopuszczalne dla małych rzeźni limity
Jednak do do tego zagadnienia, nie mamy pełnej samowolki. Podczas prowadzenia rzeźni musimy pamiętać o limitach zwierząt, które można poddać ubojowi.
W niektórych przypadkach powiatowy lekarz weterynarii ma możliwość zwiększyć dzienne limity, jednak nadal obowiązuje górna roczna granica uboju.
Oto limity uboju dla poszczególnych gatunków:
- drób/zajęczaki – 50 sztuk dziennie, nie więcej niż 18 250 sztuk rocznie,
- ptaki bezgrzebieniowe (np. strusie) – 1 sztuka dziennie, nie więcej niż 365 rocznie,
- świnie – 6 o wadze powyżej 15 kg i 10 o wadze do 15 kg, rocznie nie więcej niż 2190 o wadze powyżej 15 kg i maksymalnie 3650 o wadze do 15 kg,
- owce/kozy – 6 o wadze powyżej 15 kg i 10 o wadze do 15 kg. Roczny limit: maksymalnie 2190 sztuk o wadze powyżej 15 kg i 3650 do 15 kg,
- bydło/konie – 1 w wieku powyżej 3 miesięcy, 2 w wieku do 3 miesięcy, rocznie do 365 w wieku powyżej 3 miesięcy i 730 w wieku do 3 miesięcy,
- zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych – 3 dziennie i maksymalnie 1095 rocznie.
Rolnicy mają prawo łączyć prowadzenie rzeźni ze sprzedażą pozyskanego dzięki nim mięsa.
Zasady sprzedaży mięsa
Sprzedaż mięsa odbywa się w ramach wybranej formy sprzedaży żywności. Może być to forma:
- rolniczego handlu detalicznego,
- działalności marginalnej,
- działalności ograniczonej,
- działalności lokalnej,
- sprzedaży bezpośredniej (drób i zajęczaki).
Rolnicy mają prawo sprzedawać mięso:
- zakładom prowadzącym handel detaliczny bezpośrednio zaopatrującym konsumenta (sklepy, restauracje, stołówki itp.),
- zakładom rozbioru mięsa, przetwórstwa mięsa,
- innym zakładom lub podmiotom, np. hurtowniom, pośrednikom.
Sprzedaż możliwa jest na terenie całego kraju oraz w innych państwa UE. Dopuszczalne jest też handlowania poza granicami Unii, jednak wcześniej należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii.
Zobacz też: http://www.leaderprice.pl/transakcje-bezgotowkowe-rekordy-naleza-polakow/