Jakie role pełnią etykiety spożywcze

Każdy produkt spożywczy, zwłaszcza ten zamknięty w szklanej butelce czy słoiku, posiada naklejoną etykietę. Informuje ona o najważniejszych kwestiach- nazwie produktu i jego składzie. Zawiera też kod kreskowy. Jakie jeszcze funkcje pełnią etykiety spożywcze i w jaki sposób są drukowane?

Etykiety spożywcze- czym właściwie są i co zawierają?

Etykiety spożywcze to zwykle naklejki samoprzylepne, których głównym zadaniem jest oznaczenie danego produktu. Zazwyczaj zawierają jego nazwę, nazwę producenta, a także kod kreskowy i skład produktu. Oczywiście, niektóre etykiety zawierają o wiele bardziej szczegółowe informacje, jak np. ostrzeżenie o alergenach czy datę przydatności. Etykiety tworzone są z papieru bądź folii, w zależności od rodzaju produktu. Produkty, które są przechowywane w chłodniach czy innych warunkach o podniesionej wilgotności, muszą posiadać etykiety odporne na przemoknięcie. Ważne jest także, by etykiety były dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Jakie funkcje pełnią etykiety na produktach spożywczych?

Etykieta spożywcza to przede wszystkim element identyfikacyjny produktu. Zawiera jego nazwę, kod kreskowy, co ułatwia jego zlokalizowanie na sklepowej półce. Etykiety zawierają informacje na temat składników, wartości odżywczych, daty przydatności do spożycia oraz innych istotnych danych dotyczących produktu. To pozwala konsumentom na dokładne zrozumienie tego, co znajduje się w danym produkcie. Etykiety są także narzędziem marketingowym. Mogą zawierać atrakcyjne opisy, logo, certyfikaty ekologiczne czy zdrowotne, które mają przyciągnąć uwagę konsumentów i zmotywować ich do zakupu. Rzucające się w oczy logo na etykiecie z dużą dozą prawdopodobieństwa zapadnie w pamięć potencjalnemu klientowi, stając się żywą reklamą.

Zastosowanie druku fleksograficznego w produkcji etykiet spożywczych

Zastosowanie druku fleksograficznego w przypadku etykiet na artykuły spożywcze pozwala na uzyskanie niezwykle czytelnych wydruków o doskonale odwzorowanych kolorach. Wszystkie obiekty mają ostre krawędzie, a cała etykieta drukowana jest w wysokiej rozdzielczości. Drukowanie tą metodą jest szybkie i ekonomiczne, dlatego jest obecnie najczęściej wybieraną metodą przy drukowaniu masowym. Atutem tego rozwiązania jest fakt, że etykiety mogą być drukowane na folii białej, transparentnej czy srebrnej, a nawet na papierze strukturalnym. Nadruk może być też dodatkowo wzbogacony laminatem czy lakierem ochronnym. Takie etykiety spożywcze o najwyższej jakości można zamówić na stronie Etykiety.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here