Uzdatnianie wody dla przemysłu spożywczego

Skuteczne i bezpieczne działanie w przemyśle spożywczym wymusza spełnienia szeregu wymagań, które wynikają zarówno z przepisów, jak i z potrzeb klientów końcowych. Związane są one między innymi z czystością wody, wykorzystywaną na przykład podczas produkcji napojów.

Koniecznie musi ona wyróżniać się wysokimi parametrami. Nie ma tu miejsca na ewentualne ryzyko mikrobiologiczne, które stanowiłoby zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Żeby do niego nie dopuścić, potrzebne są nowoczesne systemy uzdatniania wody. Ich dobór musi uwzględniać specyfikę przedsiębiorstwa, wymagania branży, jak również rodzaj przygotowywanych produktów.

Jakie systemy są wykorzystywane w przemyśle spożywczym?

Wśród wszelkich dostępnych systemów najbardziej cenione są te, które posiadają higieniczną konstrukcję i gwarantują bezpieczną realizację działań.. Woda dla przemysłu jest zasobem kluczowym, dlatego nie może być tu miejsca na rozwiązania pośrednie czy też takie, które nie zostały odpowiednio sprawdzone.

Ogromną wręcz popularnością w ostatnim czasie cieszą się rozwiązania uzdatniania wody z serii Berkefeld PurBev. Dlaczego? Ponieważ gwarantują one znaczne ograniczenie ryzyka powstawania zanieczyszczeń mikrobiologicznych, które mogą wpłynąć na jakość wody. Jej uzdatnianie odbywa się przy użyciu takich metod jak:

  • dejonizacja,
  • zmiękczanie,
  • odwrócona osmoza,
  • filtracja,
  • ultrafiltracja,

Oczywiście wszystkie te rozwiązania są dobierane przez profesjonalistów, którzy dążą do tego, aby uzyskać najwyższą skuteczność przy minimalizowaniu ryzyka. Dzięki temu woda spożywcza spełnia wszystkie najważniejsze kryteria. Co ważne, systemy z serii Berkefeld PurBev wyróżniają się niskimi kosztami eksploatacyjnymi, co jest bardzo dobrą informacją dla wielu przedsiębiorstw. Należy podkreślić, że pozwalają one zoptymalizować wszystkie prowadzone działania. Przekłada się to na jeszcze szersze możliwości firmy – zarówno w zakresie uzdatniania, jak i produkcji rozmaitej żywności oraz napojów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here