W jaki sposób urządzić domową spiżarnię

0
2949

Domowe spiżarnie to pomieszczenia, umożliwiające wygodne i bezpieczne przechowywanie dużej ilości przetworów i zapasów żywności. Jeśli chcemy by nasze konfitury, weki i soki przez długi czas zachowały swoje walory smakowe warto zastanowić się na stworzeniem spiżarni w domu.

Gdzie najlepiej zlokalizować domową spiżarnię?

Domowa spiżarnia musi być w odpowiednim miejscu. Bardzo ważne jest by w pomieszczeniu, w którym mamy zamiar przechowywać żywność była odpowiednia temperatura i wilgotność. Przyjmuje się, że temperatura w spiżarni powinna utrzymywać się w granicach piętnastu stopni Celsjusza.

Przeważnie na spiżarnię przeznacza się pomieszczenia zlokalizowane po północnej stronie domu. Gdy nie jest to możliwe, wybiera się wnętrza, które nie znajdują się blisko grzejników oraz kominków.

Jeśli jest to tylko możliwe planowanie urządzania spiżarni należy rozpocząć jak najwcześniej, czyli w momencie projektowania domu. W przypadku gotowych domów sytuacja jest dużo trudniejsza. Bardzo często stworzenie spiżarni wymaga przebudowy kuchni. Jeśli jest to możliwe można też ją zlokalizować pod schodami, w piwnicy lub we wnęce w przedpokoju. 

Wyposażenie spiżarni

Spiżarnie są zazwyczaj niewielkimi pomieszczeniami, dlatego tak bardzo istotne jest ich odpowiednie wyposażenie. Muszą być one nie tylko funkcjonalne, ale również pakowne.

Na samym początku należy zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Jeśli w pomieszczeniu nie ma okna z lufcikiem należy zamontować kanał wentylacyjny. Jeśli chodzi o podłogi i ściany to najlepiej wyłożyć je płytkami ceramicznymi, ponieważ są trwałe i łatwo je utrzymać w czystości. Płytki mają jeszcze jedną zaletę zapewniają naturalny chłód we wnętrzu. Jeśli w spiżarni znajduje się okno należy je zabezpieczyć przed owadami specjalną siatką.

Regały i półki są niezbędnym wyposażeniem każdej spiżarni. Najlepiej wybrać regał metalowy. Można na nim przechowywać bardzo dużo słoików z konfiturami i jest odporny na uszkodzenia. Jest to też idealny regał do piwnicy. W spiżarni warto też oprócz regałów zamontować kilka półek wiszących.

Porządek w spiżarni

Nasza spiżarnia bardzo szybko zacznie wypełniać się słoikami i butelkami. Najbezpieczniej układać najcięższe słoiki na dolnych półkach natomiast najlżejsze na górnych. Aby uniknąć bałaganu warto też układać zapasy w odpowiedniej kolejności. Można też naklejać na pojemniki etykiety informacyjne. W utrzymaniu porządku pomagają też metalowe kosze i plastikowe pojemniki, w których można układać słoiki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here